DUYURULAR

02.05.2023

Türkiye İç Denetim Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bahri Turgut’un Farkındalık Ayı Mesajı

Değerli Meslektaşlarım,
 
İş dünyası, kamu ve akademinin her alanında iç denetim mesleğine gönül vermiş kıymetli paydaşlarımız,
 
Her yıl olduğu gibi bu yıl da mayıs ayını, meslek örgütümüzün tüm global ağlarıyla eş zamanlı olarak kutlanan “Farkındalık Ayı” olarak ilan etmekten mutluluk duyuyorum. İç denetime yönelik farkındalığın artırılması ve tüm kuruluşlarda yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenecek faaliyetlere destekleriniz için şimdiden hepinize yürekten teşekkür ederim.
 
Mesajıma yakın zamanda yaşadığımız deprem felaketinde hayatını kaybeden 50 bini aşkın yurttaşımızı rahmetle anarak ve geride kalanlar için yaraların bir an önce sarılabilmesi temennisi ile başlamak istiyorum.
 
Düşüncem ve gözlemlerim odur ki ülkemizin yaşadığı ve maalesef milyonları etkileyen bu felaket, şeffaflığın gerekliliğini ve denetim faaliyetlerinin hayati önemine yönelik farkındalığı daha da artırmıştır. Toplumumuzun gözü, bir kez daha kurumların denetim mekanizmalarının güvenilirliğine ve işlerliğine çevrilmiştir.
 
İç denetim, etki alanı sadece görev alınan kurumlarla sınırlı kalmayan çok daha yaygın bir fonksiyondur. Bu nedenle, meslek olarak iç denetim, taşıdığımız sorumluluklar nedeniyle, hayatın her alanında, dikkatle, yeterli mesleki şüphecilikle, bilimsel ve standartlara özenle uyarak icra edilmesi gereken bir meslektir. Tam da bu sebeple, iç denetçiler olarak bu yıl Farkındalık Ayı’na yüklediğimiz anlam ve üzerimize düşen sorumluluk her zamankinden daha da fazla olacaktır. “Üçüncü derece savunma hattı” şeklindeki rolümüzü, “birinci derecede hücum hattına” çevirecek yolda, iç denetim faaliyetlerinin önemini ve yarattığı katma değeri önümüzdeki dönemde daha yüksek sesle anlatma ihtiyacı doğmuştur.
 
Şüphesiz ki bu gereksinimlerden hareketle, her birimiz mesleki etki alanımızı genişleterek iş hayatında olduğu gibi sosyal çevremizdeki bireysel çabalarımızda da denetim mekanizmalarının, insan hayatına etkisi de dahil, ne derece önemli olduğu noktasındaki farkındalığın gelişimi için katkı sağlamaya devam edeceğiz.
 
Bu yıl Farkındalık Ayı’nı özel kılan bir önemli dönüm noktası da Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken yaşadığımız tarifsiz heyecandır. Bu heyecanımız, 27 yıldır TİDE çatısı altında iç denetim adına yapılmış olan olağanüstü çalışmaların güzel mirasını yeni yüzyılda daha da ileriye taşıyacak olmanın gururuyla, zaman zaman ülkemizin içine düştüğü zor dönemlerde dahi yılmayan ve her zaman değişimin öncüsü olmuş meslektaşlarımızı hatırladıkça daha da artmaktadır.
 
TİDE Yönetim Kurulu adına, mesleğin gelişimi için büyük bir özveri ile çalışan tüm üyelerimizin İç Denetim Farkındalık Ayı’nı kutluyorum.
 
TİDE olarak, uluslararası farkındalık ayının yanında, ayrıca mayıs ayının ikinci haftasını “Ulusal Farkındalık Haftası” olarak da kutlamaktayız.
 
Bizimle aynı heyecanı hisseden tüm paydaşlarımızla, mayıs ayının ikinci haftasında, 11 Mayıs 2023 tarihinde, düzenlenecek olan İç Denetim Farkındalık Ödül Törenimizde tekrar bir araya gelmek için sabırsızlanıyoruz. Birbirinden kıymetli kişi ve kurumlara farkındalık ödüllerini takdim edeceğimiz törende, aynı zamanda deprem riskinin yönetimi ve iç denetim uygulamalarını da uzman konuklardan dinleme fırsatı bulacağız. Tüm meslektaşlarımızı bu anlamlı törene katılamaya davet ediyorum.
 
Saygılarımla,
 
Osman Bahri Turgut
 
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı
 
İstanbul, Mayıs 2023