DUYURULAR

29.05.2020

Uluslararası Akademik Forum 2020 Gerçekleştirildi

Akademi ve İş Dünyasının Perspektifinden Uzaktan Erişim ve Yeni Normal:
 
“Değişime Adapte Olurken Onu Yönetmeyi de Başarmalıyız”
 
Covid-19 salgını ekseninde “Uzaktan Erişim ve Yeni Normal” temasıyla bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Akademik Forum 2020, Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) ve Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) iş birliği ile 29 Mayıs 2020 tarihinde çevrimiçi olarak yaklaşık 500 kişinin uzaktan katılımıyla gerçekleştirildi. İki yılda bir düzenlenen ve alanında uzman isimleri bir araya getiren forumda, Corona virüsünden korunma amacıyla oluşturulan zorunlu mesafelerin eğitim ve iş
dünyasına etkisi ile yarattığı yeni normaller akademik perspektif ile masaya yatırıldı.
 
TİDE Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Murat ÇAĞLAR, MÖDAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. F. N. Can ŞIMGA MUĞAN, IIA Yunanistan Başkanı Verra MARMALIDOU ve TİDE Kurucu ve Onursal Başkanı, Akademik İlişkiler Komitesi Başkanı Ali Kamil UZUN’un açılış konuşmalarıyla başlayan organizasyonda; Forum açılış bildirisini sunan Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadircan Keskinbora “İnsanın doğaya müdahalesi; doğal yaşamın, ekolojik dengenin, ekosistemlerin bozulmasına, eşitsizliklerin derinleşmesine yol açarak giderek büyüyen yıkımlara veya salgınlara neden olmaktadır. Büyük veya küçük çaplı olayların çözümünde, sorunlara çare aradığımızda, bilimden yararlanırız. Bilim; insanoğlu ve doğa mücadelesi veya dengesiyle ilgili korku, merak ve gözlemlere cevap arar, kendi yöntemleriyle sebep açıklama çalışmaları yapar. Daha rahat yaşam sürme, bazı doğal olaylara veya diğer canlılara karşı üstün olma gibi konularda da yol gösterir. Bilim etiğine saygı gösterilirse bu çaba dengeye, etiğin inkarında ise mücadeleye dönüşür.” şeklindeki ifadeleriyle salgınların verdiği derslerden biri olarak sorunların kaynağının denetlenmesine ve bilimin rehberliğine vurgu yaptı.
 
MÖDAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. F.N. Can ŞIMGA MUĞAN moderatörlüğündeki Forum’un ilk bölümünde Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih ERDOĞAN, PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Berna ÖZTINAZ ile üniversite öğrencileri Burcunur KIŞLACIKLI ve Mesut KOÇ yeni normalde kamusal alan, sanal agora, iş yaşamı ve gençlerin bakış açılarını ele aldı. Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan GÜLDAĞ moderatörlüğündeki ikinci bölümde UIPATH Başkan Yardımcısı Tansu YEĞEN, Fütüristler Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Şebnem ÖZDEMIR, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir SUĞUR ve Alanya HEP Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Ekrem ÖZKUL’un
katılımlarıyla COVID-19 sonrası yapay zeka ve robotik süreçlerin etkisi, yeni normalde veri, risk çağında yeni sosyal normaller ile yüksek öğretimdeki durum masaya yatırıldı. Forum’un Boğaziçi Üniversitesi İ.İ.B.F. Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nur İrem NUHOĞLU moderatörlüğündeki son oturumunda ise Texas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. John Daly ile IIA-Global ARC Başkanı Jared S. SOILEAU; uzaktan erişim ortamında takım çalışması, liderlik ve eğitim için ipuçlarını paylaştı.
 
Oda müziği topluluğu Nemeth Quartet’in müzik dinletisiyle renk kattığı etkinlikte, bu sene ikincisi gerçekleştirilen Mesleki ve Akademik Saygı ödül töreni ile, 2020 Mesleki ve Akademik Saygı Ödülü Prof. Dr. Mustafa Aysan’a takdim edildi.
 
Kapanışı bildirisini sunan Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sezen Uludağ, şu sözlerle değişim yönetiminin önemine dikkat çekti: “Pek çok farklı alanda ve küresel boyutta etkileri olan bu kriz hatta kaos döneminin, öncelikle her bireyin kendisini dönüştürmesiyle, yönetilmesinin mümkün olacağı görülmektedir. Bu salgın, tek bir insanın bile tüm dünyanın sürdürülebilirliği için ne kadar önemli olabileceğini çok net görebilmemizi sağladı. Başka bir ifadeyle bu salgın her bir insanın dünya için önemini
fark ettirdi. Sorunlar, bu bilinçlenmeyi doğru kullanmayla; psikolojik zorluklar, kültürel değişimler, ekonomik krizler ve güçlükler ise ancak değişime adapte olmakla çözümlenebilecektir.”
 
2022’de yedincisi düzenlenecek olan Uluslararası Akademik Forum; daha önce Uluslararası Akademik Forum bayrağını devralmış olan Selanik’teki Makedonya Üniversitesi ev sahipliğinde değişen koşulların yeni fırsatlara dönüşeceği sağlıklı günlerde bir araya gelmek umuduyla sonlandırıldı.
 
TİDE, iç denetim mesleğinin akademik gelişimine katkı ve destek sağlamak amacıyla üniversitelerimiz ile akademik ilişkilerin geliştirilmesine stratejik olarak önem ve öncelik vermektedir. Enstitü, iş dünyasının akademik dünya ile mesleki bağını güçlendirmek, karşılıklı iş birliğinin kapsamını ve yönünü tayin etmek amacıyla MÖDAV ile birlikte “Uluslararası Akademik Forum 2020’yi düzenlemektedir.
 
TİDE ile ilgili detaylı bilgi için www.tide.org.tr/ adresini ziyaret ediniz.
 
Detaylı Bilgi İçin: Ertan Küçükyalçın, TİDE Genel Müdürü, 0 531 285 87 18